BLOG 

  • Rianne Klein Geltink

"JOY op het werk leidt vooral af"

Bijgewerkt: 14 mei 2020

Dat was de mening van een directeur waarmee ik onlangs een gesprek had over JOY. Wat lacherig reageerde hij dat JOY iets voor zijn kinderen was maar als volwassenen waren we vooral gefocust op ons werk en niet op JOY. In dat gesprek realiseerde ik me hoe we geïndoctrineerd zijn door het productiviteitsdenken en wederom vroeg ik me af waar we onderweg het menselijke perspectief zijn verloren. Waarom ervaren veel mensen JOY en werk als tegenovergesteld? Waarom kon het niet samen? Ook vroeg ik me af hoe JOY ergens in het hoekje van spielerij terecht is gekomen. JOY heeft een marketingprobleem. Ik stelde hem een hele simpele vraag:

"Kom jij tot betere resultaten als je je goed voelt en plezier hebt of niet?"

Jouw collega's ook. JOY op het werk gaat niet over tafeltennistafels of een speelkwartier. JOY op het werk gaat ook niet uitsluitend over de inhoud van je werk leuk vinden. JOY gaat over je als mens volledig gezien en gehoord voelen. Over echt ervaren dat je bijdraagt aan een groter geheel. Over je veilig voelen jezelf volledig te uiten. Over anderen mogen en kunnen helpen en je vrij voelen om hulp te mogen vragen. Over aangespoord worden jezelf te ontwikkelen. Over het inzetten van al je talenten en die uitnodiging daartoe ook ervaren. Zo kan ik nog wel even doorgaan. JOY op je werk gaat over een cultuur waarin mensen grotendeels met hun mondhoeken omhoog hun werk mogen en kunnen doen. En dat leidt niet af maar leidt juist tot betere resultaten. Voor de individuele medewerker, de leidinggevende en het bedrijf als geheel. Ieder mens kan aanjager zijn van JOY op het werk. Dat hoeft echt niet door een leidinggevende zelf te gebeuren. Het begint altijd met zelf voor JOY durven te kiezen. Echt gezien en gehoord worden start altijd bij jezelf:

  • Hoor en zie jij jezelf wel echt?

  • Krijgt jouw JOY ook echt de aandacht die het verdient?

  • Ontwikkel jij jezelf?

  • Vraag je wel eens om hulp?

  • Loop jij rond met een JOY perspectief en geef je aandacht aan wat wel goed gaat of zie je vooral wat er niet goed gaat?


JOY inbedden op je werk vraagt om keuzes durven maken en anders te communiceren op je werk. Dat voelt spannend, kwetsbaar en dat is het ook. Je creëert een cultuur van vertrouwen en dat gaat altijd gepaard met kwetsbaarheid. Wanneer iemand zich kwetsbaar opstelt hebben we als mens daar vaak bewondering voor, zien we het als sterk en het creëert een vertrouwensband. Tegelijkertijd vinden we het zelf doodeng om zelf kwetsbaar te zijn want we zien het als teken van zwakte. Zie je de paradox hier? Kwetsbaarheid en JOY zijn vriendjes ook al voelt dat wellicht niet zo. Ga maar na, als jij je volledig vrij voelt om jezelf te zijn, en dus kwetsbaar mag zijn, dan laat je steeds meer van jezelf zien. Het pantser mag worden afgebroken. Je geeft je collega's, teamleden meer ruimte om jou ook echt te zien en te horen. Hoe mooi is dat? JOY op het werk leidt altijd tot betere onderlinge samenwerking, transparantie en gedeelde betere resultaten. Waarom? Omdat we mensen zijn en anders dan machines opereren wij beter als we ons goed voelen en plezier hebben. Zoals Johan Cruijff al zei: da's logisch. Hugs, Rianne P.S. Voor mijn podcast "The JOY Effect" zoek ik mensen die al heel bewust voor JOY op het werk hebben gekozen en daar ook (dagelijks) aandacht aangeven. Stuur je me een berichtje als jij die iemand bent of kent?

8 keer bekeken

Over dit Blog

Ik ben Rianne, aanjager van JOY. Ik gun iedereen meer JOY in hun leven: thuis en op het werk.
Ik geloof dat dat voor iedereen eenvoudig te bereiken is door dagelijks er een klein beetje aandacht aan te geven.
In mijn
blogposts geef ik je een inkijkje in hoe ik het JOY perspectief toepas in mijn eigen leven.
Ik volg daarbij mijn eigen methode:
The JOY Effect.
Wil jij ook meer JOY in jouw leven, klik dan hier en download gratis een eerste energizer en start vandaag nog!

Speciaal voor teams heb ik een workshop "Snel meer JOY@Work". Voor individuen heb ik een online groepscoachingprogramma "Kies vanuit je Kracht"

Bedankt voor je aandacht!

EnJOY your Day!

Volg The JOY Effect op Sociale Media:
  • Spotify Social Icon
  • LinkedIn Social Icon
  • Instagram
  • Facebook Social Icon
Vragen of geïnteresseerd in meer JOY voor jou en je collega's: online of offline?
email mij: hello@riannekleingeltink.com of bel me op 06-83984008