BLOG 

 • Rianne Klein Geltink

Marie Kondo je leven


Does it spark JOY?

Met deze vraag daagt Marie Kondo miljoenen mensen over de hele wereld uit te ontspullen. De Japanse opruimexpert heeft een aanpak om niet kamer voor kamer op te ruimen, maar categorie voor categorie. Alles van één categorie (bv boeken) op 1 plaats verzamelen en letterlijk elk item even vasthouden en jezelf afvragen: word ik er blij van? Als je intuïtief nee zegt, weg ermee. Dat lucht op en daar wordt je dan weer blij van.


Wat zou er gebeuren als we dat principe op alles in ons leven zouden toepassen?


Klinkt bizar en onmogelijk? Dat vond mijn interne criticus (die heb ik ooit Berta gedoopt) ook. Ze ging direct aan het werk en stopte me vol met gedachtes als: "nee joh, dat kan niet, er zijn nou eenmaal veel dingen in het leven waar we niet blij van worden. Deal with it. Het leven kan niet alleen maar leuk zijn."

Maar is Berta's perspectief niet gewoon een resultante van mijn conditionering? Wat nou als ik er bewust voor zou kiezen mijn leven te Marie Kondo'en?

De gewoonte aannemen om heel bewust bij mijn eigen gedachtes, woorden en bezigheden mezelf af te vragen: word ik er blij van?


Ik ben nu bijna 365 dagen bezig met dit experiment en het is echt bijzonder wat er gebeurt. Nee, ik ervaar heus niet 100% van de tijd alleen maar JOY. Daar ben ik mens voor, ik heb net als jij mijn emotionele golven, ben soms sjacherijnig, boos of verdrietig en die emoties mogen er ook gewoon zijn.


En toch heeft dit wel iets in gang gezet.

Eén van de resultaten is dat ik nu blij word van zaken waar ik voorheen geen plezier aan beleefde:

 • de was doen maakt me blij want versgewassen kleding is heel fijn

 • koken maakt me blij want een gezonde zelfgemaakte maaltijd is heel fijn

 • belasting betalen maakt me blij want een inkomen genereren is heel fijn

Een tweede resultaat is dat ik sommige dingen niet meer doe omdat ik er echt niet blij van word:

 • nieuws kijken of lezen

 • negatief praten over anderen

 • een compliment van iemand weg wuiven

 • mezelf bij voorbaat al aanpraten dat iets niet gaat lukken

 • bepaalde vrienden zie ik niet meer omdat mijn energie weglekte

 • confrontaties vermijden omdat je bang bent voor de reactie van een ander

Berta's kritische stem is (uiteraard) nog steeds aanwezig. Zij sparkt zeker geen JOY. Maar mijn dagelijkse meditatie routine heeft me wel een stuk bewuster en rustiger gemaakt waardoor ik veel vaker om haar geneuzel kan lachen 😉.


Na bijna een jaar ben ik er wel achter dat Marie Kondo's vraag bij een 'nee' als antwoord nog wel een vervolgvraag verdient voor je er echt afscheid van neemt:

How could it spark JOY?

Oftewel in goed Nederlands: Hoe zou je er wel blij van kunnen worden?


Dit is handig bij zaken waar je echt niet zo 1,2,3 afscheid van kunt nemen zonder al te bizarre consequenties en je leert andere, fijner voelende, perspectieven te ontwikkelen. Dat 'sparkt dan weer JOY' 😄.

Hugs, Rianne


P.S. Heb jij even wat brainstormpower nodig bij het verzinnen van een JOY perspectief voor iets op je werk of thuis? Zou je dat willen delen met me? hello@riannekleingeltink.com Ik denk graag met je mee. Vind ik leuk :).


68 keer bekeken

Over dit Blog

Ik ben Rianne, aanjager van JOY. Ik gun iedereen meer JOY in hun leven: thuis en op het werk.
Ik geloof dat dat voor iedereen eenvoudig te bereiken is door dagelijks er een klein beetje aandacht aan te geven.
In mijn
blogposts geef ik je een inkijkje in hoe ik het JOY perspectief toepas in mijn eigen leven.
Ik volg daarbij mijn eigen methode:
The JOY Effect.
Wil jij ook meer JOY in jouw leven, klik dan hier en download gratis een eerste energizer en start vandaag nog!

Speciaal voor teams heb ik een workshop "Snel meer JOY@Work". Voor individuen heb ik een online groepscoachingprogramma "Kies vanuit je Kracht"

Bedankt voor je aandacht!

EnJOY your Day!

Volg The JOY Effect op Sociale Media:
 • Spotify Social Icon
 • LinkedIn Social Icon
 • Instagram
 • Facebook Social Icon
Vragen of geïnteresseerd in meer JOY voor jou en je collega's: online of offline?
email mij: hello@riannekleingeltink.com of bel me op 06-83984008